Pojke, flicka eller människa?
189.00kr
Talet handlar om förhållandet mellan kvinnor och män i dagens Sverige. Talaren argumenterar för att dagens olikheter mellan könen till stor del beror på hur vi uppfostrar barnen till pojkar och flickor. Underförstått säger talaren att kvinnor tjänar mindre än män, mer sällan når de högsta posterna i företagen, redan som små flickor fostras till att bli sexobjekt genom hur vi klär dem samt oftare än män stannar hemma och vårdar barn och så småningom även åldrande föräldrar. Talaren menar att vi själva kan vara goda förebilder och inte bemöta människor utifrån kön, etnicitet eller utseende utan utifrån vars och ens individuella förutsättningar.
Talet är ett inlägg i jämställdhetsdebatten och kan användas som ett slags bas och byggas på med andra argument som talaren vill baka in. För att hålla talet allmängiltigt förekommer inga statistiska uppgifter, vilket talaren påtalar. Den som vill kan dock förändra talet och istället för negationerna kring olika uppgifter såsom mäns och kvinnors genomsnittliga inkomster, våld i hemmet osv. stoppa in egen statistik och hänvisningar till olika källor.
Detta tal återfinns även under kategorin Inspiration: framtidens samhälle.
Är det en flicka eller en pojke? Könet är det första vi frågar om.
[...]
En vild gissning är att antalet kvinnor på VD-post i börsnoterade svenska företag snart är lika stort som antalet som heter Fredrik på VD-post i börsnoterade svenska företag. Nästan i alla fall.
[...]
Vi ger den lille eller den lilla en identitet genom namnet och vi stärker identiteten genom att klä barnet, fostra det och tilltala det utifrån sitt kön.
[...]
I vårt land vill vi fostra barnen till demokrater som för vidare och försvarar begrepp som jämlikhet och frihet.
[...]
Tänk om en flicka kunde promenera genom en sommarvarm park en kväll utan att behöva vara livrädd bara för att hon är ensam flicka. Tänk om första frågan vore ”Vem är du?” istället för ”Vad är du?”.
[...]
Du får talet i PDF-format direkt efter köp.
Recensioner
Det finns inga recensioner än.